Úvod Rôzne DILEMA MILOVNÍKOV KÁVY

DILEMA MILOVNÍKOV KÁVY

Pridané: 24.01.12 Názov: DILEMA MILOVNÍKOV KÁVY
Autor: RNDr. Mgr. Ľubica Hildebrandová
Škola: Základná škola Jána Palárika Majcichov, Majcichov

Perex:
Výmena tepelnej energie medzi látkami a okolitým prostredím.

Predmety:
Fyzika, Chémia, Prírodoveda

Vek: 8+

Trvanie: do 30 minút

Miesto: Trieda

Pomôcky: 2 rovnaké šálky (resp. nádoby), káva (resp. čaj), horúca voda, smotana do kávy (resp. mlieko), cukor, čajová a polievková lyžica (ak nemáme balený cukor a smotanu do kávy), 2 vodné teplomery.

Cieľ:

Vysvetliť žiakom, tendenciu prechodu tepelnej energie do prostredia (z teplého do studeného), t. j. čím je teleso teplejšie a vzduch chladnejší, tým je strata tepla väčšia.

Metodický postup:

 

 

1. Diskutujte so žiakmi o pocitoch človeka napr. prečo je potrebné sa pred vstupom do bazéna so studenou vodou sa osprchovať tiež studenou vodu (resp. pokus na vyučovacej hodine v predmete Prírodoveda – tri misky s vodou /teplá, vlažná, studená/).

2. Položte žiakom problémovú otázku, ktorá často omína tých, ktorí svoju kávu (resp. čaj) nemajú čas vypiť hneď po naservírovaní. Prečo by sme ich nezbavili tejto dilemy raz a navždy? Milovníci kávy (resp. čaju) vám budú naveky vďační: „Aby káva zostala čo možno najteplejšia, kedy do nej treba naliať smotanu (resp. mlieko) – počas podávania alebo tesne pred vypitím?" Poskytnite žiakom priestor na vyjadrenie svojho názoru a zdôvodnenie príčiny.

3. Do každej šálky nasypte 1 čajovú lyžičku kávy (resp. ponorte vrecúško s čajom), ktorú zalejte horúcou vodou a pridajte 1 vrecúško baleného cukru (resp. 1 čajovú lyžičku).

4. Do jednej zo šálok pridajte 2 smotany do kávy (resp. 2 polievkové lyžice mlieka) a nechajte 10 minút stáť.

5. Po 10 minútach pridajte do druhej šálky ten istý obsah smotany (resp. mlieka) a zamiešajte.

6. Odmerajte teplotu tekutín v oboch šálkach. (prekvapenie: káva, do ktorej ste dali smotanu (resp. mlieko) ako do prvej je teplejšia ako tá druhá. Podľa počiatočnej teploty kávy môže výchylka dosiahnuť až 3 °C).

7. Porozprávajte sa o tendencii prechodu tepelnej energie do prostredia a o jej stratách (t. j. prvá káva už stratila časť tepla naliatím smotany – rozdiel medzi teplotou kávy a vzduchu je menší a preto chladne pomalšie. Naopak – teplota druhej kávy sa nezmenšila studeným mliekom. Preto počas desiatich minút stratila viac tepla a viac a vyparuje ako iné tekutiny (poznamenajte si, že vyparovanie je sprievodným javom chladnutia).

8. Pripomeňte žiakom, že tak isto v zime aj teplejší dom stráca viac tepelnej energie ako dom chladnejší. Nech si spomenú na tento pokus, keď budú odchádzať na dlhšie obdobie, že je potrebné znížiť teplotu na termostatoch a tým prispejú aj k znižovaniu energetickej náročnosti domácnosti.


Materiály potrebné na realizáciu aktivity:

Obrázky:


Materiály dokumentujúce realizáciu aktivity:

Obrázky:

Komisia platformy

Slovné hodnotenie komisie:

"Oceňujeme motiváciu otázkami, ktoré žiaci poznajú z každodenného života a zrealizovanie jednoduchého, originálneho pokusu, ktorý pomáha žiakom objasniť podstatu pozorovaného javu s praktickou aplikáciou v závere."

Hodnotenie:

Energia v škole

Viete ako efektívne šetriť pri osvetlení? Ako znížiť náklady na vykurovanie a znižovať ekologickú stopu? Aké environmentálne zmeny možno spraviť v PC učebni a mnohé iné? Praktické rady a tipy nájdete v atraktívnom prevedení v sekcii Energia v škole. Rovnako ich môžete použiť aj v rámci praktických cvičení.

Ďalšie informácie

Odborný výcvik

Odborný výcvik je kľúčovým pilierom odborného vzdelávania. Žiak má využívať získané teoretické vedomosti zo všetkých odborných predmetov a nadobudnúť praktické zručnosti pre výkon remesla. V tejto sekcii nájdete Praktické cvičenia na prácu v dielňach s technickými zariadeniami, strojmi a prístrojmi.


Ďalšie informácie

E-learning

E-learning je moderná forma vzdelávania. Oblasť energetických služieb a poradenstva je vynikajúca príležitosť na rozšírenie obsahu vzdelávania o problematiku úspor energie a energetické zhodnocovanie budov v domácnostiach alebo malých prevádzkach. Ponúkame vám on-line k...



Ďalšie informácie