Kysnutie cesta- exotermické reakcie v bežnom živote
Autor: Mgr.Martina Kullová
Škola: Základná škola Svrčinovec 336, Svrčinovec
Perex:
Príprava kysnutého cesta je dobre známa činnosť. Je to však aj chemický dej, ktorý predstavuje exotermickú chemickú reakciu.
Predmety:
Chémia, Biológia
Vek: 12+
Trvanie: do 45 minút
Miesto: Trieda
Pomôcky: droždie, cukor, voda alebo mlieko, polohrubá múka,soľ, misa, malý hrniec na kvások, varecha, utierka, teplomer
Cieľ:
Na príklade pokusu z bežného života pochopiť princíp exotermických reakcií.
Metodický postup:
1. Motivačný rozhovor so žiakmi
Viete ako sa pripravuje kysnuté cesto? Čo všetko na jeho prípravu potrebujeme?
Čo sa deje s cestom pri jeho kysnutí? Môže to súvisieť s chémiou?
2. Teória
Pri kysnutí cesta prebieha exotermická chemická reakcia:
kvasinky skvasujú cukor na alkohol a oxid uhličitý, pričom sa uvolňuje teplo
3. Pokus
- Vopred si pripravíme kvások: do hrnca dáme 150 ml vlažnej vody, trochu cukru, kvasnice a necháme 15 min. na teplom mieste
- Potom kvások zmiešame s 300g polohrubej múky.
- Odmeriame počiatočnú teplotu a zapíšeme ju.
- Cesto prikryjeme a necháme pri izbovej teplote kysnúť asi 30 min.
- Po 30 min. opäť odmeriame teplotu.
- Zistené teploty porovnáme.
4. Výstup z pokusu
Pokusom sme dokázali, že kysnutie cesta je chemický dej, pri ktorom kvasinky skvasujú cukor na alkohol a oxid uhličitý, pričom sa uvolňuje teplo. Ide o exotermickú reakciu z bežného života.
Komisia platformy
Slovné hodnotenie komisie:"Vhodné prepojenie učebnej látky z chémie s praxou, ktorú poznajú žiaci z domácností. Použité pomôcky sú ľahko dostupné a pri tom efektné. V popise by sa žiadalo opísať, čo s výsledkami pokusu ďalej a ako by mohli byť do jeho prípravy zaangažovaní viacerí žiaci."